Met enige regelmaat vraag ik me wat de biertrend van dit jaar gaat worden. De afgelopen jaren ging het van IPA naar Sour, naar Barrel Aged.
Afgelopen jaren was het al in gang gezet, maar nu ook de grote Nederlandse brouwerijen alcoholvrij bier (lees: pils) uit gaan brengen, denk ik dat dit toch wel eens een hele grote zomerhit kan gaan worden. Bier met weinig of geen alcohol, maar met toch veel smaak (wel zo prettig).
Hoe fijn kan dat wel niet zijn: een lekker fris, dorstlessend bier met pakweg maximaal 3,5% alc. Opdat je er 1 extra van kunt nemen. Sessionbieren noemen we dat. Vaak worden ze als IPA op de markt gebracht, maar er zijn veel meer soorten te brouwen. Denk aan een sessiontripel, sessionstout, enz. Ik zou zeggen, brouwers: Wellicht zien jullie nieuwe kansen?
Ook heel erg leuk zijn de (vooral) IPA's en Stoutbieren waar fruit aan wordt toegevoegd. IPA's met grapefruit, IPA's met mango van Earl Gray. Stoutbier ontmoet kokos, Stoutbier met limoen, Barleywine met Sinaasappel. En wat te denken van Porter met mint? Er zijn zeer veel mogelijkheden. En ookal is het niet Reinheitsgebot; Ik juich het heel erg teen, jij ook?
© Mark van Bergen 6-3-2017
Met enige regelmaat vraag ik me wat de biertrend van dit jaar gaat worden. De afgelopen jaren ging het van IPA naar Sour, naar Barrel Aged.
Hoe fijn kan dat wel niet zijn: een lekker fris, dorstlessend bier met pakweg maximaal 3,5% alc. Opdat je er 1 extra van kunt nemen. Sessionbieren noemen we dat. Vaak worden ze als IPA op de markt gebracht, maar er zijn veel meer soorten te brouwen. Denk aan een sessiontripel, sessionstout, enz. Ik zou zeggen, brouwers: Wellicht zien jullie nieuwe kansen?
Ook heel erg leuk zijn de (vooral) IPA's en Stoutbieren waar fruit aan wordt toegevoegd. IPA's met grapefruit, IPA's met mango van Earl Gray. Stoutbier ontmoet kokos, Stoutbier met limoen, Barleywine met Sinaasappel. En wat te denken van Porter met mint? Er zijn zeer veel mogelijkheden. En ookal is het niet Reinheitsgebot; Ik juich het heel erg teen, jij ook?