Barrel Aged bier. En dan heb ik het nu even niet over een op Foeders gerijpt bier
Hip is het ook, Barrel Aged bier. En meestal erg lekker. Ik hou ervan.
Een jaar of 15 geleden ontmoette ik voor het eerst een Barrel Aged bier: Harviestoun Ola Dubh 12 year. Een Schotse Old Ale, gerijpt op whiskyvaten van Highland Park van het eiland Orkney. Perfect gedaan. Mooi in balans. En heel gaaf.
Veel brouwerijen maken tegenwoordig Barrel Aged bier. Heel tof is dat, vooral als het resultaat ernaar is. Toch zie ik veel fouten. Niet alleen in het bier (helaas oxidatie en maskering). Maar ook andere fouten...
Naast Internationaal Biersommelier heb ik ook voor Liquorist gestudeerd. Ik let op veel zaken. Helaas zie ik op etiketten, op beoordelingen op social media zoals Untappd en forums zoals Beergeeks veel onwaarheden voorbijkomen.
Zoals: Brouwerijen die hun bier op een foutief gespeld whiskyvat laten rijpen (Coal Ila i.p.v. Caol Ila). Dat is craft, maar helaas toch erg knullig.
Brouwerijen die volgens het etiket hun bier op een vat uit de Highlands van Schotland laten rijpen (terwijl het vat van de benoemde whisky toch echt uit de Lowlands van Schotland komt).
Diezelfde brouwerij gebruikt op het etiket van dit bier de term peated (turf) smaak als resultaat van de Barrel Aging, terwijl de genoemde whisky echter zo’n beetje de enige uit Schotland is die geen turf gebruikt…
Er is ook een gerenommeerde brouwerij uit Nederland die hun gebruikte vat van Jack Daniel’s helaas toch Barrel Aged Rye Bourbon durft te noemen. Dit is 2 keer fout.*
*Een bourbon is een spirit, gedistilleerd uit minimaal 51% mais en komt uit Bourbon County, Kentucky en wordt dus niet gedistilleerd uit (grotendeels) rogge, zoals benoemd op het etiket en komt al zeker niet uit Tennessee. Bourbon had op het etiket dus Whiskey (met een e) moeten zijn. Want Jack Daniel’s komt niet uit Kentucky, is geen Bourbon, maar een whiskey uit Tennessee. Overigens niks mis mee.
Je noemt een Amsterdammer toch ook geen Fries?
Dit alles is een kwestie van eindredactie. Of, beter gezegd, laat je als brouwer in ieder geval informeren door mensen met vakkenis. Dit lijkt me wel zo prettig, voordat je als brouwer je consumenten foutief informeert.
Uit eigen ervaring kan ik dagelijks biercare doen (het herstellen van foutieve informatie op bieretiketten). Mooi om te doen is dat, trouwens.
Vaak wordt ook voor een minder transparante manier van het vermelden van welke vaten voor de Barrel Aging gebruikt zijn gekozen:
Scotch Whisky Barrel Aged Bier, Cognac Barrel Aged. Oké, klinkt goed. Summiere informatie helaas. Want waarom vermeld je als brouwer niet dat je een mooi Giboin Cognac-vat of Montifaud-vat hebt gebruikt?
Het lijkt mij dat je apetrots bent op je eindproduct en dus ook wilt laten weten welk gebruikte (vaak) unieke vat je hebt weten te bemachtigen.
Ik neem nog even een Rodenbach Grand Cru. Die is zeker goed.
Santé.
© Mark van Bergen 13-12-2018
Almost done…
We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!