Return to site
Return to site

Nederland Bierland 2.0.

Wat gaat het toch snel in Nederland Bierland. Sinds vorig jaar zijn we België voorbijgestreefd qua aantal brouwerijen en het aantal groeit nog steeds. Moest je vroeger goed zoeken naar speciaal bier, zie je nu op steeds meer plaatsen bier staan. Nog maar een jaar of 10 geleden moest je het doen met wat Nederlands, veel Belgisch, Duits, wat Engels en een klein beetje Amerikaans speciaalbier. Tegenwoordig zie je craftbieren uit Denemarken, Spanje, Estland en uit nog zoveel meer (nieuwe) bierlanden.

Oudere, vergeten en voor veel Nederlanders onbekende bierstijlen zoals Saison, Sours en Gose worden nieuw leven ingeblazen. Trends zoals IPA's en houtgerijpt bier volgen elkaar in een hoog tempo op. Wijndrinkers worden (ook) bierdrinkers. Allemaal ontwikkelingen die ik heel erg toejuich.
 

Na 20 jaar ervaring in de bierwereld kan ik zeggen dat de Belgische klassiekers zoals bv Karmeliet, Chouffe en Westmalle 'Nieuwe (Nederlandse) Klassiekers' naast zich hebben gekregen. Zoals jopen Mooie Nel, Bronckhorster Midnightporter en De Molen Rasputin.

Ratebeer en vooral Untappd hebben de bierwereld groter gemaakt voor de gevorderde speciaalbierproever en voor de beginnende bierproever is het een handig middel om wegwijs te geraken in het doolhof dat Bierland heet. Een gewone Dubbel of Tripel is natuurlijk nog steeds hartstikke prima, vergeet de klassieke bierstijlen niet, maar het is toch prachtig om te zien dat brouwerijen innoveren, experimenteren? Want vind jij ook niet dat het prachtig dat zelfs Palm zijn wat stoffige imago heeft opgefrist? Proost!

© Mark van Bergen 9-9-2016

Previous
Next
Biervocabulaire.
 Return to site
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK